За връзка с нас
Пловдив, България,
info@digitalmarketing.bg
Търсите бизнес партньор?
info@digitalmarketing.bg
Тел: +359 988 98 2222
Назад

7  стратегии за дигитален маркетинг за стартъп компании

За щастие живеем в дигитален свят, в който компании от всякакво ниво, включително местни предприятия и нови стартиращи фирми, могат да си позволят да популяризират продуктите си онлайн.

Единственият проблем е, че съществува голямо разнообразие от стратегии за дигитален маркетинг за стартиращи предприятия. Така че, ако сте нов в тази област, може да ви е трудно да разберете коя брандинг стратегия за стартъпи е по-добре да изберете.

Ако се спрете на правилната стратегия, ще отличите марката си и ще направите стартъп проекта си успешен. Но ако изберете неправилна маркетингова тактика, ще загубите времето и парите си и няма да постигнете положителни резултати.

Нуждаете ли се от помощ при вземането на правилния стратегически избор? Продължете да четете. В тази статия ще намерите най-ефективните стратегии за дигитален растеж на стартиращи предприятия.

7  стратегии за дигитален маркетинг за стартъп компании

1. Социални мрежи

Социалните мрежи са ценни маркетингови канали, в които компаниите и потребителите си взаимодействат и споделят идеи на по-лично ниво, отколкото в други медии. За начинаещите стартъпи тези канали са полезни за разгласяване на информация за вашия продукт и за показване на това кой сте и какво точно предлагате на света. Затова несъмнено маркетингът в социалните мрежи трябва да бъде една от стратегиите ви за развитие.

Предизвикателството е да изберете правилните мрежи на социалните режи, за да насочите аудиторията си. Ето няколко бързи съвета:

 • LinkedIn е задължителна за B2B компаниите
 • Instagram става все по-популярен сред по-младите демографски групи, дори в сравнение с Facebook
 • Facebook все още е популярна платформа с много функции за бизнес профил

2. Съдържание в блога

Един от най-добрите начини за развитие на авторитета на сайта (и на марката) е чрез съдържание. Като публикувате статии и други материали за съдържание на своя уеб сайт, ще създадете библиотека от ресурси, които хората могат да откриват чрез търсене в Google, Bing или другаде. Тези блогове ще запознаят хората с вашата марка и продукти и ще ги насърчат да проучат други части на вашия уеб сайт.

Съществуват няколко различни вида съдържание. Разумно е да разработите стратегия за контент маркетинг, която съчетава тези различни стилове. Това ще създаде по-интересно и ангажиращо преживяване за клиентите в блоговете.

3. Използване на SEO оптимизация

Дигиталният маркетинг върви ръка за ръка със SEO оптимизация за търсачките. Каквото и съдържание да създадете, трябва да го оптимизирате за Google. Ако не го направите, сайтът ви никога няма да се появи на първа страница в резултатите от търсенето и хората никога няма да разберат за вашия стартъп.

Ето три ключови аспекта на SEO оптимизацията:

 • Уникално, ценно съдържание
 • Качествени обратни връзки
 • Оптимизация на страницата

Оптимизацията за търсачки не само увеличава трафика към вашия уеб сайт, но и изгражда доверие.

Ако уеб сайтът ви се класира високо в резултатите от търсенето, когато потенциалните ви клиенти търсят ключови думи, свързани с вашите продукти или услуги, това оставя впечатление, че сте реномирана компания.

Оптимизацията за търсачки е задължителна за всяко стартиращо предприятие. Просто не забравяйте да следвате най-добрите практики за SEO оптимизация на вашия уеб сайт.

4. Pay-Per-Click маркетинг

SEO оптимизацията може да отнеме много дълго време, за да даде резултати. Google работи бавно при определянето на органичното класиране в търсачките. Ако работите в много конкурентна област, достигането до първите места в класациите за търсене може да отнеме месеци или дори години. Платените реклами за кликване позволяват на фирмите да похарчат малко пари, за да поставят съобщенията на фирмата си в горната част на страниците с резултати от търсенето и пред съответната аудитория. За стартъп предприятия това е много важно. Трябва да развиете тази изключително важна осведоменост за марката.

5. Изграждане на стратегия за имейл маркетинг

Имейл маркетингът е една от най-добрите маркетингови стратегии с ниски разходи за стартиращи компании. Според доклада на Campaign Monitor 64,1% от всички стартъпи използват имейл маркетинг в практиката си.

Как можете да извлечете максимална полза от стратегията си за имейл маркетинг?

 • Използвайте всяка възможност за създаване на списък с имейли. 
 • Създайте изскачащ прозорец за всяка уеб страница. 
 • Вградете формуляр за регистрация в уеб сайта си.
 • Използвайте магнити за потенциални клиенти (контролни списъци, електронни книги, бели книги и др.), за да насърчите хората да споделят имейлите си. 
 • Създавайте информативни, интересни за четене имейли. 
 • Не изпращайте имейли, които не добавят стойност за получателите, което води до висок процент на отписване.
 • Добавяйте по един или два CTA във всеки имейл. 
 • Насърчавайте потребителите да посетят вашия уебсайт, да купят вашия продукт или да извършат друго действие, за да увеличите процента на конверсия.

6. Маркетинг чрез съдържание

Маркетингът чрез съдържание се превърна в задължителна част от бизнеса в наши дни, независимо дали работите в сферата на B2B или B2C.

Вижте следните статистически данни от Института за маркетинг на съдържанието:

90% от B2C организациите са изключително/много ангажирани с маркетинга на съдържанието, а 88% от B2B маркетолозите са съгласни, че контент маркетингът е важна част от техните програми.

Като възприемете стратегии за маркетинг на съдържанието за вашия стартъп, можете да:

 • да увеличите видимостта на своята марка
 • да изградите трайни взаимоотношения с клиентите си
 • да повишите осведомеността и разпознаваемостта на марката
 • да изградите доверие и авторитет
 • да създадете лидерство в мисленето

Като допълнителен бонус маркетингът чрез съдържание подпомага усилията ви за SEO и SMO. Ще разполагате с повече съдържание за блога на уеб сайта си и за публикации в социалните мрежи.

7. Инфлуенсър маркетинг

Инфлуенсър маркетингът навлиза много бързо. В едно проучване се отбелязва, че 84% от маркетолозите очакват да стартират поне една кампания за маркетинг на влиятелни личности през следващите 12 месеца.

В проучването 94% от маркетолозите смятат, че инфлуенсър маркетингът е ефективен.

Инфлуенсър маркетингът е изключително ефективен инструмент за стартиращите компании, за да развиват своите марки. А най-хубавото е, че той е евтин в сравнение с традиционните маркетингови канали.

В интернет е пълно с влиятелни личности, които имат голяма аудитория от верни последователи. Те публикуват блогове, подкастове, видеоклипове и друго съдържание, което се консумира жадно от тяхната аудитория. Да развълнувате влиятелен човек за вашия стартъп означава, че той ще се обърне и ще развълнува стотиците си последователи за него. Понякога е важно не какво правите, а кого познавате!

Защо дигиталният маркетинг е важен за стартиращите компании?

Докато традиционният маркетинг се свързва с високи разходи, дигиталният маркетинг се счита за по-достъпно решение. За разлика от телевизионните реклами и печатните реклами, които обикновено костват голям бюджет, цената на рекламната кампания във Facebook или на една публикация в блога може да значително по-ниска.

Ценовата ефективност не е единственото предимство на стратегиите за дигитален маркетинг за стартъпи. Онлайн маркетингът позволява на новите предприятия да достигнат до по-широка аудитория и да развият по-значими взаимоотношения с клиентите.

Проучете целевата си аудитория

Като използвате инструментите за дигитален маркетинг, можете да опознаете по-добре целевата си аудитория. Например можете да разберете на каква възраст са клиентите ви, къде живеят, какви предпочитания имат и как се държат онлайн. Тази информация ще ви помогне да подобрите продукта си, да подобрите преживяването на клиентите и да увеличите маркетинговите си усилия.

Изградете доверие

Съвременните клиенти са наясно, че в интернет има много измамници. Поради тази причина те не се доверяват на нови марки, които нямат солидно онлайн присъствие. Ето защо трябва да използвате стратегиите за дигитален маркетинг за стартъпи, за да убедите хората, че вашата компания е истинска и заслужаваща доверие.

Ангажирайте целевата си аудитория

Правилото е следното: ако искате проектът ви за стартиране на бизнес да успее, бъдете там, където са вашите клиенти. Ако сте се насочили към милениалите и поколението Z, които прекарват средно по 5,2 часа и 9 часа на ден, съответно консумирайки съдържание от мобилни устройства – трябва да увеличите онлайн присъствието си. В противен случай за вас ще бъде предизвикателство да ангажирате клиенти и да увеличите приходите си.

Помогнете на клиентите си да вземат по-информирани решения за покупка

Отмина времето, когато компаниите успешно използваха натрапчиви маркетингови тактики, за да накарат хората да харчат пари.

Днес клиентите не се доверяват на посланията на марката. Вместо това те са склонни да вземат по-информирани решения за покупка. Те четат публикации в блогове, анализират отзиви за продукти и се свързват с компаниите чрез чатботове и месинджъри, за да зададат допълнителни въпроси.

Ако искате вашият стартъп да процъфтява, трябва да изградите цялостна стратегия за маркетинг на съдържанието, която да насочва клиентите към правилни решения за покупка.

Оптимизирайте бюджета си за маркетинг

Стратегиите за онлайн маркетинг за стартиращи предприятия обикновено включват използването на повече от една маркетингова тактика. Като използват имейл маркетинг, инфлуенсър маркетинг, интернет реклама и SEO, стартъпите могат бързо да достигнат до широка аудитория и да реализират първите продажби веднага след стартирането си. Тъй като всеки бизнес е уникален и има своите уникални цели, собствениците на фирми могат да използват различни тактики в различни моменти от време, за да увеличат усилията и да оптимизират маркетинговия бюджет.

Заключителни думи

Създаването на успешен стартъп е трудна битка в жестоката конкуренция в съвременния бизнес свят. Въпреки това, като изберете правилните тактики за дигитален маркетинг, можете да се откроите от тълпата.

Какво ще кажете вие? Искате ли да добавите някакви стратегии или съвети към този списък? Споделете ги в коментар.

Дайте Оценка

0 / 5 Оценка 5 Гласували 27

Вашата оценка:

Andreyana Kulina
Andreyana Kulina

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *