За връзка с нас
Пловдив, България,
info@digitalmarketing.bg
Търсите бизнес партньор?
info@digitalmarketing.bg
Тел: +359 988 98 2222
Назад

Видео Маркетинг – Актуално ръководство 2023г.

Съдържание Скрий

Професионалистите в областта на рекламата и маркетинга, които първи започнаха да достигат до масовата аудитория, започнаха с радиото, а по-късно и с телевизията. Преди почти 30 години се появява интернет. Сега дигиталните маркетолози и рекламодатели разполагат с почти неограничени канали за достигане до аудиторията си. 

Днес стратегията за видео маркетинг е основен маркетингов инструмент – за да достигнете до хората днес и да задържите вниманието им, трябва да включите в стратегиите си онлайн видео маркетинг. въпреки че това е логично за всеки, който днес е онлайн (всеки, който чете това, например), си струва да разгледате основите, като отговорите на въпроса “Какво е видео маркетинг?” и разгледате идеи като онлайн видео маркетинг, видео като част от маркетинг в социалните мрежи и бизнес видео маркетинг.

Ще разгледаме и значението на видео маркетинга, различните стратегии , ползите от видео маркетинга и как да провеждаме успешно маркетинг на видеосъдържание.

Започваме с основите. Какво представлява видео маркетингът и как можете да го използвате?

Какво е видео маркетинг?

Казано е, че едно изображение струва хиляда думи. За видеоклип това е още хиляда пъти повече. Това е в основата на видео маркетинга – мощна форма на маркетинг, която ефективно ангажира аудиторията ви като част от маркетинговите ви кампании. 

Видео маркетингът означава използване на видеоклипове за популяризиране и разказване на хората за вашия продукт или услуга. Той спомага за увеличаване на ангажираността на вашите дигитални и социални канали, образова аудиторията ви и ви позволява да достигнете до нея с ново средство.

Защо видео маркетингът е важен?

Очаква се през 2023 г. онлайн видеото да представлява 82,5% от целия уеб трафик, което го превръща в най-популярния вид съдържание в интернет. Използването на видеоклипове като част от маркетинга набира голяма популярност сред фирми от всякакъв мащаб, включително предприемачи и малки фирми.

Проучвания показват, че видеоклиповете помагат на бизнеса да увеличи:

 • Познаваемост на марката със 70%
 • Трафик с 51%
 • Продажби с 34%

Резултатът е доста невероятен, нали?

Ключът към тяхната популярност се крие в относителната им лекота да се ангажират както с потенциални клиенти, така и с клиенти в различни платформи.

Малките предприятия като вашето все по-често използват видеоклипове за привличане, конвертиране и задържане на нови клиенти с голям успех.

Как да създадем стратегия за видео маркетинг?

Стратегиите за видео маркетинг не са нещо ново.Вашата стратегия за видео маркетинг в крайна сметка ще бъде това, което ще ви ръководи – вашият бюджет, вашите срокове, вашите производствени процеси, вашите показатели за конверсия и др. Така че записването и финализирането на тази стратегия трябва да бъде първа стъпка от процеса на създаване на видеоклипове.

Преди да се потопим в конкретиката, ето преглед на стъпките.

Как да изградите стратегия за видео маркетинг:

 1. Започнете с целите на вашето видео.
 2. Намерете целевата си аудитория.
 3. Разберете каква история искате да разкажете.
 4. Съобразете се с творческите изисквания.
 5. Придържайте се към графика си.
 6. Поддържайте реалистичен бюджет.

След като вече знаете накъде сме се запътили, ще разгледаме подробно как да изпълним всяка стъпка.

Започнете с целите на вашето видео

Първата стъпка в създаването на вашата маркетингова стратегия за видеоклипове е да очертаете целите на видеоклипа си. В идеалния случай ще искате да създадете видеоклип за всеки етап от маркетинговата фуния. Но първоначално ще трябва да решите към кой етап е най-важно да се насочите.

Информираност: Тук се дефинира предизвикателство или възможност и зрителят осъзнава, че има проблем. Видеоклиповете на този етап трябва да привличат потребителите и да представят марката ви на нова аудитория.

Обмисляне: Сега зрителят обмисля как ще реши проблема, с който се е сблъскал. Те проучват, питат за препоръки, гледат ревюта на продукти и се опитват да намерят рентабилни решения.

Решение: Решението е почти намерено и вие искате да останете на първо място в съзнанието. Представете на потенциалния си клиент доказателства за удовлетвореността му и докажете защо вашият продукт или услуга трябва да бъдат избрани пред конкуренцията.

Ако искате да привлечете нови клиенти към марката си, трябва да създадете видеоклип за етап на информираност. Ако искате да ангажирате аудиторията си, трябва да създадете видеоклип на етап разглеждане. Ако сте близо до приключване на продажбата и трябва да възпитате своите потенциални клиенти, ще искате да създадете видеоклип на етап вземане на решение. Можете също така да създадете видеоклип, за да зарадвате тези, които вече са закупили от вас, или вътрешен видеоклип, който да ви помогне да мотивирате екипа си или да наберете нови служители.

Намерете целевата си аудитория

След като вече знаете към кой етап от маркетинговата фуния ще се насочите, е време да разберете коя е целевата ви аудитория. Това също е важна стъпка; ако създадете видеоклип, без да имате предвид конкретна аудитория, е много по-вероятно той да се провали. Тези, които са предназначени да го гледат, няма да го гледат, а тези, които го гледат, няма да конвертират. И така, как да разберете коя е вашата целева аудитория?

Ключът е в разработването на личността на вашия купувач. Ако вече имате такава – чудесно! Създаването на личност на купувача (или няколко такива) обикновено се прави, когато компанията разработва своите продукти или услуги. Вероятно хората, които искате да купят вашия продукт, са и хората, до които искате да достигнете с вашето видео.

С набелязаната личност на купувача ще знаете точно коя е вашата целева аудитория. За да финализирате стратегията си за аудиторията, просто се уверете, че активите ви за видео маркетинг са разбрали следното:

 1. За кого е предназначен продуктът или услугата ви – това ще бъде личността на купувача ви.
 2. Каква е целта на вашето видео – това ще бъде мястото, на което те попадат в рамките на маркетинговата фуния.
 3. Къде се намира вашата целева аудитория – това ще ви помогне да разберете как да разпространявате видеоклипа си.

След като получите отговор на тези три въпроса, ще знаете не само коя е вашата целева аудитория, но и как да достигнете до нея.

Разберете каква история искате да разкажете

Да решите каква история искате да разкаже видеоклипът ви може да бъде най-забавната и най-трудната част. Ще искате да очертаете следните четири елемента, които служат като основна рамка на вашата история.

 • Протагонист с цел – Този човек трябва да съответства на целевата ви демографска група.
 • Конфликт – Това е болезнената точка на вашия клиент.
 • Задача – Така ще представите своя продукт или услуга.
 • Разрешение – Това е начинът, по който вашият продукт или услуга решават проблема.

Тези елементи на историята ви трябва да отведат зрителя на пътешествие – пътешествие, което трябва да съответства на мисията на вашата марка.

Помислете и за това какви емоции искате да предизвика у зрителя историята ви, докато я създавате. Искате ли да се смеят? Трябва ли да се чувстват вдъхновени или щастливи, след като са гледали видеоклипа ви? Каквато и емоция да искате да изпитат зрителите ви, помислете за това, докато пишете сценария си. Всичко – от реквизита и мястото до цветовете и гардероба – ще предаде това, така че изберете всеки детайл разумно!

Имайте предвид творческите изисквания

Докато подготвяте историята си, имайте предвид хората, които ще трябва да одобрят видеоклипа ви (вашият мениджър, основателят на компанията, маркетинговият отдел и т.н.), и времето, необходимо за изпълнение на техните препоръки. Внезапните промени в сценария, посланията, целите и др. могат да объркат цялата ви продукция. Но все пак тези промени са твърде често срещани. Разгледайте нашето творческо ръководство, което ще ви помогне да управлявате творческата обратна връзка от всички в екипа си.

Винаги се придържайте към графика си

Тъй като планирате цялата си продукция – от творческата идея до реалното разпространение на видеоклипа – трябва да имате график, към който да се придържате. Всъщност трябва да имате няколко – общ график, график на продукцията, график на разпространението и др. Графикът ви служи като пътеводна светлина, която ви държи наясно колко сте направили и какво остава да направите.

Графиците са от решаващо значение за всеки член на екипа ви. Маркетингът може да има собствен график, продукцията може да има собствен график, а отделът за социални медии ще има собствен график. В общи линии бъдете добри професионалисти и информирайте всички за графиците, промените и датите на завършване.

Видове видеоклипове

Сега представяме дузина разнообразни видове видео маркетинг. Но, разбира се, една ефективна кампания за видео маркетинг ще включва повече от един от тях.

Анимационно видео

Анимационните видеоклипове са популярен избор за маркетолозите, тъй като предлагат ниво на гъвкавост и креативност, с което видеоклиповете с живо действие може да не могат да се сравнят. Те са особено полезни, когато се занимавате със сложни теми или когато искате да създадете забавна и ангажираща творба, която привлича вниманието на зрителите. Анимацията може да опрости сложната информация и да я представи по начин, който е лесен за разбиране и запомняне.

Видове анимационни видеоклипове

Обяснителни видеоклипове: Това са кратки, увлекателни видеоклипове, които обясняват даден продукт или услуга по прост и кратък начин. Те често използват разказване на истории, за да поставят продукта или услугата в контекст и да покажат как те решават конкретен проблем.

Анимация на бяла дъска: Това са видеоклипове, в които анимацията се рисува на ръка и се изтрива на бяла дъска. Обикновено се използват за образователни цели и за обяснение на сложни процеси или концепции.

2D и 3D анимации: Докато 2D анимационните видеоклипове са плоски и обикновено показват движение в две измерения, 3D анимациите имат дълбочина и са по-реалистични. 3D анимациите често се използват за представяне на продукти, виртуални обиколки или създаване на симулации.

Графика на движението: Това е вид анимация, която използва принципите на графичния дизайн в контекста на видео чрез използване на анимационни или филмови техники. Те са отлични за представяне на статистически данни, обясняване на процеси или за създаване на визуално ангажиращо маркетингово съдържание.

Предимства на анимационното видео

Универсалност: Можете да създадете почти всичко, което можете да си представите в анимационен видеоклип. На практика няма ограничения за това, което може да се постигне.

Ангажираност: Креативността и визуалният интерес на анимационните видеоклипове могат да привлекат и задържат вниманието на зрителите, което ги прави по-склонни да гледат видеоклипа изцяло и да запомнят съдържанието му.

Опростяване на сложни концепции: Анимационните видеоклипове са особено ефективни за обяснение на сложни продукти, услуги или концепции по прост и разбираем начин.

Укрепване на марката: Анимационните видеоклипове могат да бъдат адаптирани така, че да съответстват на цветовата схема, тона и цялостното излъчване на вашата марка, което може да помогне за укрепване на идентичността на вашата марка.

Не забравяйте да поддържате анимационния видеоклип кратък и увлекателен, да използвате ясен призив за действие и да се уверите, че той съответства на цялостната стратегия на вашата марка.

Видеоклипове с разширена реалност (AR)

https://www.youtube.com/watch?v=g9FPnVJX0gw

Видеоклиповете с разширена реалност предлагат интерактивно преживяване, което съчетава цифрови компоненти с реалната среда. Чрез използването на усъвършенствана технология тези видеоклипове налагат графики, звуци, тактилна обратна връзка или миризма върху реалния свят, какъвто той съществува. За маркетинга видеоклиповете с разширена реалност предоставят уникална възможност за ангажиране на аудиторията по един завладяващ начин.

Видове AR видеоклипове

AR видеоклипове за демонстрация на продукти: Тези видове видеоклипове позволяват на потребителите да видят как би изглеждал даден продукт в реален контекст, преди да направят покупка. Например, мебелните компании могат да предоставят AR видео инструмент, който показва как дадена мебел би изглеждала в дома на клиента.

AR видеоклипове за преживяване на марката: Някои марки създават уникални AR преживявания, за да ангажират аудиторията си и да създадат незабравими впечатления. Те могат да включват интерактивни игри, уникални визуални изживявания или други поглъщащи взаимодействия, които включват марката.

AR видеоклипове с инструкции: Тези видеоклипове могат да наслагват цифрови инструкции върху физическия свят, което ги прави отлични за демонстриране на това как да използвате даден продукт или да изпълните дадена задача.

Предимства на AR видеоклиповете

Интерактивност: AR видеоклиповете предлагат високо ниво на ангажираност, тъй като изискват взаимодействие с потребителя. Това може да доведе до по-запомнящо се и въздействащо маркетингово преживяване.

Персонализация: AR позволява на потребителите да персонализират своите преживявания, като например да визуализират как даден продукт би изглеждал в собствения им дом, което може да доведе до по-добра удовлетвореност на клиентите и потенциално до по-високи нива на конверсия.

Изживяване в реално време: Видеоклиповете с AR могат да предложат изживяване в реално време, осигурявайки незабавна обратна връзка или взаимодействие въз основа на въведените от потребителя данни.

Усъвършенствана визуализация на продукта: AR може да подобри визуализацията на продуктите, като предостави 3D изглед и позволи на потребителите да видят как даден продукт би се вписал в живота им.

Въпреки предимствата си, производството на AR видеоклипове може да бъде по-скъпо от други видове видеоклипове и да изисква по-високо ниво на технически познания. Освен това не всички потребители имат достъп до технологията, необходима за пълноценно използване на AR, така че е важно да познавате аудиторията си, преди да инвестирате много в този вид видео маркетинг.

Продуктови видеоклипове

Продуктовите видеоклипове са визуални представяния, предназначени да демонстрират предимствата и характеристиките на даден продукт. Тяхната основна цел е да образоват потенциалните клиенти и да ги убедят да направят покупка. Те позволяват на зрителите да видят продукта в действие, което може да вдъхне чувство на доверие и разбиране, което не винаги е възможно само чрез изображения или текст.

Видове продуктови видеоклипове

Демонстрационни видеоклипове: Както подсказва името, тези видеоклипове демонстрират как работи даден продукт. Те показват продукта в действие, като изтъкват основните му характеристики и предимства.

Видеоклипове за разопаковане: Те станаха изключително популярни, особено в платформи като YouTube. Те показват процеса на разопаковане на новозакупен продукт, като дават на зрителите автентичен поглед от първа ръка върху това, което могат да очакват.

Видеоклипове с ръководства или инструкции: Те насочват клиентите как да използват продукта, като предоставят ръководство стъпка по стъпка. Това не само обучава потенциалните клиенти, но и подпомага съществуващите.

Видеоклипове за сравнение: Те сравняват продукта с конкурентите, като подчертават характеристиките, които го правят по-добър. Това може да бъде особено ефективно, ако продуктът има уникално предложение за продажба (USP), което го отличава от конкуренцията.

Видеоклипове със свидетелства: В тях реални клиенти споделят своя опит и отзиви за продукта. Автентичните свидетелства могат да бъдат изключително убедителни.

Предимства на продуктовите видеоклипове

Подобряване на разбирането: Видеоклипът често може да предаде това, което може да се обясни с параграфи текст. Това прави продукта по-лесен за разбиране и по-привлекателен за потенциалните клиенти.

Повишаване на коефициента на конверсия: Многобройни проучвания показват, че продуктовите видеоклипове могат да увеличат процента на конверсия в сайтовете за електронна търговия. Потребителите, които гледат продуктови видеоклипове, обикновено са по-склонни да направят покупка, отколкото тези, които не гледат.

Изграждане на доверие: Чрез показване на продукта в действие и предоставяне на автентични препоръки компаниите могат да изградят доверие у своите клиенти.

Ползи за SEO: Видеоклиповете могат да подобрят SEO оптимизацията на сайта. Уебсайтовете с видеосъдържание често отбелязват увеличен трафик и по-добри показатели за ангажираност, което може да доведе до по-добро класиране в резултатите от търсенето.

Ангажираност на мобилните устройства: С нарастването на мобилното пазаруване продуктовите видеоклипове станаха още по-важни. Те предлагат лесен начин за мобилните потребители да разберат същността на даден продукт, без да се налага да скролват през дълги продуктови описания.

При създаването на продуктово видео е важно да се има предвид целевата аудитория. Уверете се, че видеоклипът съответства на цялостния тон и естетика на марката. И винаги давайте предимство на яснотата – зрителят трябва да получи ясна представа за продукта и неговите предимства.

Обяснителни видеоклипове

Обяснителните видеоклипове са кратки онлайн видеоклипове, използвани за обяснение на продукт, услуга или концепция на дадена компания. Обикновено те се намират на началната страница на компанията, на продуктовата страница или на специална целева страница. Целта е да се предаде послание по кратък и увлекателен начин, като се опростят сложни теми и се направят лесно разбираеми само за няколко минути.

Видове обяснителни видеоклипове

Анимирани обяснителни видеоклипове: Това са най-разпространените видове и използват анимации, за да илюстрират посланието. Те са гъвкави, което позволява творчество при обясняването на абстрактни понятия или представянето на продукти и услуги.

Обяснителни видеоклипове с бяла дъска: Използвайки стила на някой, който рисува на бяла дъска, тези видеоклипове превеждат зрителите през история или процес. Те са увлекателни и помагат да се задържи вниманието на зрителите.

Обяснителни видеоклипове в реално време: Тези видеоклипове използват реални хора, за да обяснят продукт или услуга. Те са чудесни за компании, които продават физически продукт, или за тези, които искат лично отношение.

Видеоклипове с обяснителна графика на движението: Това е по-усъвършенствана форма на анимация, която използва движещи се графики или текстове за предаване на посланието и е особено ефективна за обясняване на сложни данни или статистика.

Кинетична типография: Този стил използва движещ се текст, за да предаде или подчертае посланието. Той е динамичен и може да се комбинира с други видео стилове.

Предимства на видеоклиповете с обяснителна информация

Яснота: Те помагат за изясняване на предложението за стойност на продукта или услугата, като гарантират, че зрителите разбират ползите.

Повишаване на процента на конверсия: Чрез краткото и ефективно предаване на това, което предлага дадена компания, зрителите са по-склонни да предприемат желаното действие, независимо дали става въпрос за регистрация за услуга, закупуване на продукт или просто научаване на повече.

Ангажираност: Хората са по-склонни да се ангажират с видеоклипове и да ги споделят. Добре изработеният обяснителен видеоклип може да повиши ангажираността на потребителите в даден уебсайт.

Повишаване на SEO: Търсачките обичат съдържание, което ангажира потребителите. Ангажиращите обяснителни видеоклипове могат да помогнат за подобряване на процента на отпадане и времето за престой на сайта, което може да повлияе положително на класирането при търсене.

Универсалност: Обяснителните видеоклипове могат да се използват в различни платформи – от уебсайта до социалните медии и кампаниите за електронна поща, като по този начин подобряват стратегията ви за цифров маркетинг.

Когато създавате обяснителен видеоклип, от решаващо значение е да имате ясен сценарий и силен призив за действие. Видеоклипът трябва да адресира болезнените точки на аудиторията и да предлага продукта или услугата като идеално решение. Предвид краткостта им, всяка секунда е от значение, така че е важно да привлечете вниманието веднага и да го задържите през цялото време.

Видеоклипове със социално съдържание

Видеоклиповете със социално съдържание са създадени специално за платформите на социалните медии. Като се има предвид бързият и динамичен характер на социалните медии, тези видеоклипове обикновено са кратки, привличат вниманието и са предназначени за широко споделяне. Те имат за цел да ангажират, забавляват, а понякога и да образоват, като се съобразяват с конкретната аудитория и формат на платформата.

Видове видеоклипове със социално съдържание

Сторита: Популярни в платформи като Instagram, Facebook и Snapchat, това са кратки, временни видеоклипове (често изчезват след 24 часа), които позволяват ангажиране в реално време. Те могат да показват съдържание зад кулисите, промоции или бързи актуализации.

Предавания на живо: Видеоклиповете на живо осигуряват взаимодействие със зрителите в реално време. Те са отлични за сесии с въпроси и отговори, пускане на продукти на пазара, погледи зад кулисите или събития.

Уроци и ръководства: Кратки видеоклипове с инструкции, които учат зрителите на нещо ново или показват стойността на даден продукт или услуга.

Отзиви и рецензии: Автентичните отзиви или препоръки от доволни клиенти могат да повишат авторитета и доверието.

Съдържание, създадено от потребителите (UGC): Видеоклипове, създадени от фенове или клиенти, които могат да бъдат пренасочени и споделени в канала на марката, като по този начин изграждат общност и доверие.

Предизвикателства и тенденции: Участието в или инициирането на предизвикателство може да бъде чудесен начин за повишаване на видимостта и ангажираността.

Предимства на видеоклиповете със социално съдържание

Повишаване на ангажираността: Видеоклиповете са по-ангажиращи от самия текст или изображения, като често водят до повече харесвания, споделяния и коментари.

Личност на марката: Видеоклиповете дават възможност на марките да покажат своята индивидуалност, ценности и глас, като по този начин помагат за очовечаването на марката.

Увеличен обхват: Видеоклиповете, особено тези, които стават вирусни, могат експоненциално да увеличат обхвата на марката, привличайки нови последователи или клиенти.

Универсалност: С толкова много налични формати – от истории до предавания на живо и стандартни публикации – има формат за всяко послание и цел.

Цикъл на обратна връзка: Незабавната обратна връзка от зрителите под формата на коментари и реакции предоставя безценна информация за предпочитанията и мненията на клиентите.

Когато създавате видеоклипове със социално съдържание, е изключително важно да имате предвид спецификациите на платформата. Това, което работи в TikTok, може да не е толкова ефективно в LinkedIn. Винаги вземайте предвид целевата аудитория, основното предназначение на платформата и вида съдържание, което обикновено се представя добре там. Преди всичко видеоклиповете в социалните мрежи трябва да са органични, истински и съобразени с аудиторията на платформата.

Заключителни думи

Разрастването на видео маркетинга предоставя уникална възможност за марки като вашата. Тъй като потребителите продължават да предпочитат видеото пред други форми на съдържание, сега те очакват от марките от всякакъв размер и във всяка индустрия да се свържат с тях чрез видео. Платформите все повече дават приоритет на видеосъдържанието и дори новите устройства като телефони и таблети са по-подготвени за видео от всякога. Това означава, че трябва да се възползвате напълно от този невероятен маркетингов инструмент, за да бъдете конкурентоспособни. Колкото по-дълго чакате, толкова повече клиенти ще загубите.

 

Дайте Оценка

0 / 5 Оценка 5 Гласували 56

Вашата оценка:

Andreyana Kulina
Andreyana Kulina

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *