За връзка с нас
Пловдив, България,
info@digitalmarketing.bg
Търсите бизнес партньор?
info@digitalmarketing.bg
Тел: +359 988 98 2222
Назад

Какво е електронна търговия?

“В бъдеще на пазара ще останат само два вида компании: тези, които са в Интернет и тези, които са излезли от бизнеса.” 

Електронна търговия

Какво е електронна търговия?

Терминът “електронна търговия” или “ecommerce” е познат на много от вас. Вероятно обаче не знаете всичко, което се крие зад тази дейност. Най-общо казано, електронната търговия е покупко-продажба на продукти или услуги чрез интернет и дигитални мрежи. Тя включва и задачи като маркетинг, съдържание и информация в интернет. Това е революция в начина, по който компаниите общуват и правят бизнес.

Важността на този метод се изразява в достъпа на клиентите на компанията до продуктите или услугите, предлагани от нея, отвсякъде и по всяко време. 

Ecommerce статистики

Индустрията за електронна търговия непрекъснато се разраства. Ето някои забележителни статистически данни за растежа на бизнеса с електронна търговия:

  • През 2020 г. онлайн продажбите представляват над 18% от всички продажби на дребно в света. Очаква се те да продължат да растат и през 2024 г. да достигнат 21,8%.
  • Пандемията довежда до общ ръст от 183 млрд. долара по отношение на онлайн разходите, а през 2022 г. се очаква цифрата да нарасне до 1 трилион долара.
  • Експертите прогнозират, че до 2040 г. електронната търговия ще съставлява 95% от всички покупки.
  • Жените са склонни да пазаруват онлайн по-често от мъжете. На всеки 10 долара, похарчени онлайн, жените харчат 6 долара, докато мъжете – 4 долара.
  • Хората на възраст 18-34 години, са склонни да пазаруват повече онлайн, отколкото по-възрастните. Те са и най-голямата група онлайн купувачи, като представляват 38,4% от онлайн потребителите. 
Оналайн търговия, пазаруване в интернет

Бизнес модели за електронна търговия

Хубавото на електронната търговия е, че има повече възможности, от които можете да избирате. Съществуват четири широко известни бизнес модела за електронна търговия.

В2В

Моделът на търговия В2В (бизнес за бизнес) е когато даден бизнес продава на други бизнеси. Този вид електронна търговия се осъществява между онлайн предприятия и е много разпространен, когато онлайн магазинът продава на едро или разпространява компоненти или суровини, които след това се използват от други индустрии.

B2C

Моделът B2C (бизнес за потребителя) включва предприятия, които продават на потребители. Този вид електронна търговия е най-известен и се използва от повечето онлайн магазини. Тя се осъществява между онлайн бизнеса и лице, което се интересува от закупуване на продукт или услуга.

C2C

Моделът C2C (от потребител на потребител) е, когато потребителите продават на други потребители. Когато дадено лице вече не използва даден продукт и иска да го предложи за продажба, то може да използва електронната търговия като средство за осъществяване на тази сделка с друг потребител.

C2B

Моделът C2B (от потребител за бизнес) се прилага, когато потребителят продава собствените си продукти или услуги на предприятие или организация. Това може да бъде фотограф, който продава своите снимки на предприятие.

Видове бизнеси за електронна търговия според продаваните стоки и услуги

Съществуват различни видове бизнес идеи и услуги, които магазините за електронна търговия могат да предлагат:

Физически продукти

Това са материални предмети, като дрехи, книги, храни, козметични продукти, бижута, автомобили, жилища и др.

Дигитални продукти 

Това се отнася до нематериални продукти, като песни, електронни книги, онлайн курсове и компютърен софтуер. Най-често търговията с дигитални продукти се основава на продажбата на лицензи.

Услуги

Това е, когато хората предлагат уменията си за извършване на определен вид работа и получават заплащане за проект или почасово. Примери за хора, предлагащи услуги онлайн, са графични дизайнери, уеб разработчици и преводачи.

Ползи от електронна търговия

Пазаруване чрез електронна търговия

Ако имате реален магазин, често сте ограничени от мястото, което можете да обслужвате. Сайтът за електронна търговия няма ограничения за това, което можете да постигнете. За разлика от традиционния бизнес, онлайн магазинът означава, че малките предприятия могат да доставят своите продукти по целия свят. Освен това управлението на бизнеса често е по-евтино, тъй като не е необходимо да плащате за физическо помещение, в което да разположите магазина си.

Благодарение на онлайн средата е възможно да имате работно време 24 часа в денонощието, всеки ден от годината. Това може да даде на компанията предимство пред нейните конкуренти, тъй като клиентите ще могат да ги намират и да имат достъп до тях без проблеми, по всяко време. Дружеството може значително да намали разходите си, например за производство, персонал или администрация. Електронната търговия е по-удобна и за много клиенти, тъй като им позволява да намерят оферти и по-ниски цени, както и да спестят време и пътуване.

Правни разпоредби за електронна търговия

Електронната търговия се развива бързо и предприятията се опитват да се адаптират към тези промени.

Преди да стартирате уеб сайт за електронна търговия, трябва да се уверите, че той отговаря на всички изисквания според Закона за електронната търговия. Ако уеб сайтът ви вече е активен в интернет, е важно да го прегледате и преработите, за да се уверите, че отговаря на всички правила и разпоредби.

Като за финал

Всяка компания трябва да се възползва от възможностите на интернет, за да увеличи продажбите си. Дигиталното присъствие, независимо дали става въпрос за електронна търговия или корпоративен уеб сайт, открива множество възможности за увеличаване на продажбите.

Оценете Статията

0 / 5 5 Гласували 30

Вашата оценка:

Andreyana Kulina
Andreyana Kulina

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *