За връзка с нас
Пловдив, България,
info@digitalmarketing.bg
Търсите бизнес партньор?
info@digitalmarketing.bg
Тел: +359 988 98 2222
Назад

Какво е електронна търговия?

Съдържание Скрий

“В бъдеще на пазара ще останат само два вида компании: тези, които са в Интернет и тези, които са излезли от бизнеса.” 

Какво е електронна търговия?

Терминът “електронна търговия” или “ecommerce” е познат на много от вас. Вероятно обаче не знаете всичко, което се крие зад тази дейност. Най-общо казано, електронната търговия е покупко-продажба на продукти или услуги чрез интернет и дигитални мрежи. Тя включва и задачи като маркетинг, съдържание и информация в интернет. Това е революция в начина, по който компаниите общуват и правят бизнес.

Важността на този метод се изразява в достъпа на клиентите на компанията до продуктите или услугите, предлагани от нея, отвсякъде и по всяко време. 

Ecommerce статистики

Индустрията за електронна търговия непрекъснато се разраства. Ето някои забележителни статистически данни за растежа на бизнеса с електронна търговия:

  • През 2020 г. онлайн продажбите представляват над 18% от всички продажби на дребно в света. Очаква се те да продължат да растат и през 2024 г. да достигнат 21,8%.
  • Пандемията довежда до общ ръст от 183 млрд. долара по отношение на онлайн разходите, а през 2022 г. се очаква цифрата да нарасне до 1 трилион долара.
  • Експертите прогнозират, че до 2040 г. електронната търговия ще съставлява 95% от всички покупки.
  • Жените са склонни да пазаруват онлайн по-често от мъжете. На всеки 10 долара, похарчени онлайн, жените харчат 6 долара, докато мъжете – 4 долара.
  • Хората на възраст 18-34 години, са склонни да пазаруват повече онлайн, отколкото по-възрастните. Те са и най-голямата група онлайн купувачи, като представляват 38,4% от онлайн потребителите. 
Оналайн търговия, пазаруване в интернет

Бизнес модели за електронна търговия

Хубавото на електронната търговия е, че има повече възможности, от които можете да избирате. Съществуват четири широко известни бизнес модела за електронна търговия.

B2C – бизнес към потребител

Бизнесът към потребителя е бизнес модел, при който предприятията продават директно на потребителите, които купуват стоките за себе си. Не участва трета страна, например търговец на едро. Пример за B2C може да изглежда като компания за облекло, която продава бански костюми на жени.

Пътят на купувача при B2C е кратък и прост. Потребителят осъзнава нуждата или желанието си, обмисля възможностите си и прави покупка.

Бизнес моделите B2C може би са най-лесни за пренасяне в областта на електронната търговия и B2C компаниите са много от първите видове предприятия, които го правят. Пътуването на купувача не е необходимо да се променя в дигитална среда – последните два етапа просто се случват онлайн, а не във физически магазин.

Брандовете за електронна търговия B2C се срещат с аудиторията си онлайн по десетки начини. Тъй като моделът се адаптира толкова безпроблемно към дигиталните пазари, много B2C марки са в челните редици на технологиите и тенденциите в електронната търговия. Те ангажират аудиториите и увеличават продажбите чрез продажби в социалните медии, персонализирани изживявания в електронната търговия, мобилни приложения, които свързват дигиталното и физическото пространство, и др.

B2B — бизнес към бизнес

При модела B2B фирмите продават на други фирми – например марките SaaS, които продават софтуер за производителност на други фирми. Купувачът е служител (или цял отдел), който купува продукт или услуга от името на своята компания. Търговци на дребно, производители и агенции са примери за B2B компании.

B2B компаниите се стремят да създават взаимоотношения чрез процес на маркетинг и продажби, който е по-сложен от този на повечето B2C компании. Фунията за продажби на B2B обикновено включва етапи на информираност, интерес, оценка, ангажираност и покупка.

Тази допълнителна сложност е причина за по-бавния растеж на електронната търговия на B2B в сравнение с електронната търговия на B2C. Циклите на купувачите в B2B често изискват повече грижи, а моделите на ценообразуване понякога са по-сложни – и всички тези нюанси са станали дигитални.

B2B продавачите достигат до онлайн купувачите с помощта на надеждни стратегии за съдържание, които предоставят казуси, водещо съдържание, PDF файлове и други на целевите аудитории на всеки етап от фунията. Стратегиите за маркетинг, базиран на акаунти (ABM), се появиха и узряха в средата на B2B електронната търговия, за да помогнат на тези марки да достигнат ефективно до аудиториите.

C2C – потребител към потребител

Сделките C2C изобщо не включват бизнес. Вместо това C2C сделките се извършват между двама потребители, като трета страна предоставя възможност за извършване на покупката. Потребителите публично споделят предмети за продажба. След това други потребители могат да прегледат обявите или публикациите, да решат какво биха искали да купят и да се свържат с продавача.

Макар че обявите във вестниците могат да се считат за C2C, днес този бизнес модел е предимно онлайн. Примерите за електронна търговия C2C включват:

Платформи за търгове като eBay
платформи за обмен на услуги, като например приложението за разхождане на кучета Rover
Платформи за обмен на стоки като Etsy
Платформи за плащане като PayPal
Платформите C2C са удобни както за купувачите, така и за продавачите, а платформите печелят своя дял, като начисляват малка сума за всяка транзакция – като такса за публикуване на стоки от продавача.

C2B – потребител-бизнес

В бизнес моделите C2B потребителите създават стойност, а предприятията се възползват от нея. Помислете за това как вашата компания наема писател на свободна практика или просто чете отзиви на клиенти, които споделят идеи за иновации. Това е моделът “потребител-бизнес”. C2B преобръща традиционния бизнес модел, за да се фокусира върху стойността (не непременно физически продукт), която произлиза от потребителя.

Често този модел на електронна търговия използва посредник, за да се срещне с аудиторията онлайн, като например платформа, в която предприятията могат да разглеждат профили на потребители и да избират кого да наемат – като Upwork, Fiverr или платформа за маркетинг на влиятелни личности. Дори платформите за онлайн ревюта се считат за C2B електронна търговия, тъй като те предоставят както данни, които бизнесът може да използва, така и обратна връзка за това как бизнесът може да се подобри.

Видове бизнеси за електронна търговия според продаваните стоки и услуги

Съществуват различни видове бизнес идеи и услуги, които магазините за електронна търговия могат да предлагат:

Физически продукти

Потребителски стоки: Тази категория включва предмети от ежедневието като дрехи, електроника, играчки и домакински уреди.
Книги и медии: В платформите за електронна търговия често се продават физически книги, DVD, Blu-ray, винилови плочи и други форми на носители.
Храни и хранителни стоки: Онлайн магазините за хранителни стоки предлагат пресни продукти, пакетирани храни и напитки, като ги доставят директно до прага на клиентите.
Продукти за красота и лична хигиена: Този сегмент обхваща козметични продукти, продукти за грижа за кожата, парфюми и инструменти за грижа за тялото.
Бижута и аксесоари: Магазините за електронна търговия могат да се специализират в продажбата на бижута като пръстени, колиета, гривни и модни аксесоари.
Автомобили: Някои фирми за електронна търговия се фокусират върху продажбата на автомобилни части, аксесоари и дори цели автомобили.
Недвижими имоти: Макар и не толкова разпространени, съществуват платформи, които улесняват покупката или наемането на жилища и имоти чрез електронна търговия.

Дигитални продукти 

Медии и развлечения: Тази категория включва дигитални изтегляния на музика, филми, телевизионни предавания и видеоигри.
Електронни книги и образователни материали: Платформите за електронна търговия продават електронни книги, академични учебници, онлайн курсове и образователни ресурси.
Софтуер и приложения: Фирмите често предлагат софтуер за изтегляне, мобилни приложения и софтуерни лицензи чрез електронна търговия.
Абонаментни услуги: Магазините за електронна търговия могат да предоставят достъп до абонаментно дигитално съдържание, като например стрийминг услуги, новинарски публикации и абонаменти за софтуер.
Дигитално изкуство и творческо съдържание: Платформите се грижат за артисти и творци, като предлагат дигитално изкуство, снимки от фондовите борси, активи за графичен дизайн и друго творческо съдържание.
Уеб хостинг и дигитални услуги: Фирмите за електронна търговия предлагат услуги за уеб хостинг, регистрация на домейни и други решения за дигитална инфраструктура.

Услуги

Услуги на свободна практика

Графичен дизайн: Графичните дизайнери на свободна практика създават цифрови графики, лога и материали за брандиране на фирми чрез платформи за електронна търговия.
Уеб разработване: Уеб разработчици на свободна практика: Проектират и създават уебсайтове, приложения и онлайн магазини за клиенти чрез канали за електронна търговия.
Писане на съдържание: Писателите и създателите на съдържание предлагат услугите си за писане на блогове, статии, описания на продукти и други, като всички те се осъществяват онлайн.

Професионално консултиране

Консултации в областта на цифровия маркетинг: Платформите за електронна търговия свързват предприятията с експерти по цифров маркетинг, които предоставят стратегии, кампании и насоки за онлайн растеж.
Консултации за стратегии за електронна търговия: Консултантите предлагат съвети за развитие на бизнеса в областта на електронната търговия, проучване на пазара и оптимизация.

Образователни услуги

Онлайн уроци: Уебсайтовете за електронна търговия улесняват сесиите за онлайн обучение, като свързват учениците с преподаватели по различни предмети.
Платформи за електронно обучение: Платформите за електронна търговия са домакин на онлайн курсове, семинари и образователно съдържание, като често позволяват на преподавателите да продават своите курсове.

Услуги за дигитален маркетинг

Управление на социалните мрежи: Фирмите за електронна търговия предлагат услуги за управление на социалните медии, за да увеличат онлайн присъствието и ангажираността.
Оптимизация за търсачки (SEO): Специалистите по SEO оптимизират уебсайтовете за електронна търговия за по-добро класиране в търсачките, като подобряват тяхната видимост онлайн.

Здравни и уелнес услуги

Телездравни услуги: Платформите за електронна търговия дават възможност за онлайн здравни консултации с лекари, терапевти и други здравни специалисти.
Онлайн фитнес обучение: Фитнес инструкторите предоставят виртуални тренировки и обучения чрез каналите за електронна търговия.

Услуги за дома и личността:

Виртуален интериорен дизайн: Интериорните дизайнери предлагат онлайн консултации и дизайнерски услуги, като помагат на клиентите да създадат идеалното пространство за живот.
Виртуално лично пазаруване: Фирмите за електронна търговия предлагат виртуални лични купувачи, които помагат на клиентите при избора на продукти и облекла онлайн.

Shopify срещу WooCommerce – коя е по-добрата платформа?

Преди да започнем с нашето задълбочено сравнение на двете най-популярни платформи за електронна търговия в интернет, е важно да покрием основите и да подчертаем с какво се отличават тези платформи.

Какво представлява Shopify?

Shopify е универсално решение за електронна търговия, което ви улеснява в създаването на онлайн магазин, приемането на плащания и управлението на инвентара – всичко това от една платформа.

С Shopify не е необходимо да се притеснявате за техническите аспекти на управлението на сайт за електронна търговия, като уеб хостинг, сигурност, кеширане и др.

Какво е WooCommerce?

WooCommerce е плъгин за електронна търговия с отворен код, създаден за WordPress. Тя ви позволява да се възползвате от най-мощната система за управление на съдържанието (CMS) и да я използвате за управление на онлайн магазин.

WordPress е най-популярният конструктор на уебсайтове на планетата, който захранва 43% от всички уебсайтове, и това, което мнозина не знаят, е, че WooCommerce е най-популярната платформа за електронна търговия (да, дори по-популярна от Shopify).

Благодарение на отворения код на WooCommerce можете да персонализирате всеки аспект на магазина си и лесно да добавяте потребителски разширения.

Решението за избор между двете платформи зависи изцяло от вашите нужди и ниво на умения.

Дропшипинг

Дропшипингът е бизнес модел, при който онлайн магазинът играе ролята на посредник между клиентите и продавачите, като им позволява да работят, без да притежават складови наличности.

За да имате успешен бизнес с дропшипинг, ви е необходима платформа за електронна търговия, подходяща за този вид бизнес. WooCommerce и Shopify предлагат чудесни възможности за дропшипинг. Но нека да проучим коя от тях е по-добра.

WooCommerce

WooCommerce е популярна платформа за дропшипинг, защото улеснява инсталирането и интегрирането на разширения. Има многобройни разширения за дропшипинг, налични в хранилището на WordPress и разширения от трети страни, които могат да бъдат намерени чрез търсене на “WooCommerce dropshipping extensions” в Google.

Някои от най-добрите разширения на трети страни за WooCommerce включват:

DropshipMe
AliDropship
WooDropship
YouDroop


С WooCommerce можете да получите достъп до огромен набор от плъгини и теми, което я прави изключително приспособима. Вижте тази статия, за да прочетете повече за плъгините за дропшипинг на WooCommerce.

Shopify

Shopify също е отлична платформа за дропшипинг, предлагаща различни разширения и добавки, които помагат за рационализирането на вашия магазин. Някои от най-добрите добавки за дропшипинг на Shopify включват:

Spocket
Ali Orders AliExpress Dropship
MIIUT – Неограничен дропшипинг
CJDropshipping
Освен това Shopify се интегрира с пазари за дропшипинг на трети страни, като AliExpress, Oberlo и Printify.

Разходи

Когато стартирате онлайн магазин, разходите са един от първите фактори, които трябва да вземете предвид. И така, колко струва WooCommerce или Shopify?

Отговорът е: зависи!

WooCommerce е по-евтин, тъй като е безплатен, докато Shopify предлага решения, вариращи от 25 до 399 USD на месец, и взема между 0,5 и 2% комисиона от продажбите ви. Нека се задълбочим малко, за да разберем по-добре разходите на двете платформи.

WooCommerce

WooCommerce е безплатна приставка за WordPress, което я прави по-рентабилна опция от Shopify. Другите разходи обаче включват хостинг планове, теми и плъгини.

Например хостинг план за управление на WooCommerce, управляван от Cloudways, може да струва поне 11 USD на месец, а платена тема може да варира от 30 до 300 USD или повече.

Платените плъгини и допълнения могат да струват средно около 50 USD. Не забравяйте, че тези разходи могат да се увеличат, ако имате нужда от по-голям хостинг план или допълнителни функции.

Shopify

При Shopify всичко, от което се нуждаете за вашия онлайн магазин, е включено в ценовия ви план, така че не е нужно да се притеснявате за хостинг, теми или плъгини от трети страни.

Въпреки това ценовите планове варират от 9 до 299 USD на месец, а Shopify начислява такса за транзакциите за продажби, извършени чрез портали за плащане на трети страни. Важно е да се отбележи, че по-усъвършенстваните ценови планове може да включват функции, от които не се нуждаете, което води до плащане за неизползвани ресурси.

Интеграции и допълнения

С разрастването на онлайн магазина ви е необходимо да добавяте повече функционалности, за да оптимизирате процеса на растеж. WooCommerce и Shopify предлагат много интеграции и добавки, но нека видим коя платформа има предимство в тази област.

WooCommerce

Характерът на WooCommerce като платформа с отворен код и интеграцията ѝ с WordPress означават, че тя разполага с огромна библиотека от плъгини и разширения. Можете лесно да намерите и изтеглите много безплатни разширения и добавки за WooCommerce в хранилището на WordPress.

Освен това WooCommerce предлага допълнения на woocommerce.com, някои от които са безплатни, а други изискват еднократна такса.

Shopify

Shopify също разполага с обширна библиотека от добавки, налични в нейния магазин за приложения. Някои добавки са безплатни, а други изискват еднократна премиум такса или месечен абонамент. Shopify предлага добавки за почти всяка функция, от която се нуждаете.

Например, за имейл маркетинг можете да разгледате Privy Web Push и OptinMonster. Задаването на кодове за отстъпки в Shopify също е лесно с вградената функция, в която можете да зададете вида на отстъпката, продължителността и броя на потребителите.

Победител

WooCommerce печели тази категория заради огромната си библиотека от плъгини и разширения, която предлага на потребителите повече гъвкавост и възможности за персонализация. Собственият характер на Shopify може да ограничи обхвата на интеграциите и добавките, достъпни за потребителите.

Въпреки че Shopify все още предлага голям избор от добавки, природата на WooCommerce с отворен код и интеграцията с WordPress му дават предимство в тази област.

Ниво на сигурност

Степента на сигурност на вашия онлайн магазин допринася много за преживяването, което клиентите ви ще получат. Нека видим как се справят двете платформи по отношение на сигурността.

WooCommerce

В CMS WordPress нещата стават невероятни за магазините WooCommerce. Има толкова много плъгини, които можете да инсталирате, за да имате плътно заключена сигурност за вашите магазини. Някои от опциите на плъгините включват:

MalCare Security Solution
iThemes Security
Sucuri Security
Всичко в едно WP сигурност и защитна стена
Wordfence
Освен това наличието на сигурен хостинг за WooCommerce може да предложи солидни допълнителни нива на сигурност на вашия магазин WooCommerce.

Shopify

Shopify е платформа, съвместима с PCI, която предлага прилично ниво на сигурност. Магазините на Shopify обикновено предлагат на потребителите сигурно сърфиране.

Въпреки това винаги ще бъдете ограничени с възможностите, които имате, и винаги ще зависите от платформата, която продължава да обновява стандартите си за сигурност. Освен това Shopify не е платформа за самостоятелно хостване, което означава, че не можете да затегнете сигурността на магазина си със собствения си избор на хостинг.

Победител

WooCommerce е категоричен победител в играта за сигурност. Защо? Защото имате много по-голям контрол върху сигурността на магазина си в сравнение с Shopify.

Shopify наистина разполага с приличен протокол за сигурност, но има много малко възможности за промяна. Докато при WooCommerce можете да имате толкова строга защита, колкото искате, с помощта на първокласни опции за сигурност и хостинг на WooCommerce.

Какво е Magento Ecommerce

За фирмите и физическите лица, които искат да разработят дългосрочен професионален сайт за електронна търговия, трябва да помислят за Magento като за приоритет. Magento е най-добрият софтуер с отворен код за изграждане на онлайн магазин. Но същественото е, че е много професионален и напълно безплатен.

Отворен код – Висока степен на персонализация

Magento не само предлага гъвкави и мащабируеми решения за електронна търговия, но и ви дава възможност за персонализиране. Също така ви предоставя възможност да разширявате платформата си, за да създавате уникални и диференцирани брандирани преживявания. Тази платформа има способността да се адаптира добре към промените и има потенциал да бъде модифицирана, за да отговори на изискванията на собствениците на магазини.

Свобода при избора на хостинг услуги

С Magento търговците на електронна търговия могат свободно да избират хостинг платформата по свой избор, без да се придържат повече към един хостинг. Това осигурява голяма свобода на всички фирми за онлайн пазаруване да имат свои собствени файлове и да избират с различни хостинг компании Magento.

Респонсив за мобилни устройства

Magento е добър за поддържане на стандартите за мобилен уеб дизайн. Както безплатното издание за общността, така и корпоративната версия на Magento включват платформата HTML5, за да увеличат максимално изживяването при мобилно пазаруване. Следователно вашият магазин за електронна търговия винаги ще бъде оптимизиран.

Лесна интеграция на няколко платформи

Можете лесно да интегрирате добавки и модули от трети страни към магазина си Magento.

Този доставчик позволява всякакви модификации без ограничения. Платформата също така позволява на собствениците на магазини да добавят Google Analytics и други подобни интеграции на трети страни (като eBay, Paypal, Mail Chimp и др.) към своя сайт, за да подпомогнат анализа на данните.

Увеличаване на скоростта на сайта

По отношение на времето за зареждане на страниците Magento отново е победител!

Всъщност Magento си е поставил за цел да направи най-бързите магазини за електронна търговия в света и е известен със способността си да създава и бързо зареждаща се уеб страница.

Мagento Marketplace

Днес Amazon, eBay, Etsy и Alibaba са най-популярните пазари за електронна търговия. Те разполагат с огромни наличности, тъй като много доставчици, продавачи и търговци публикуват продукти на тези платформи и ги продават по целия свят. Обикновено те са известни като пазари с много доставчици.

Ако сте собственик на магазин Magento, който иска да превърне своя магазин за електронна търговия в маркетплейс, всичко, от което се нуждаете, е разширение. То позволява на множество продавачи да продават продуктите си на една и съща платформа, което улеснява клиентите да пазаруват и сравняват продукти от различни продавачи на едно място.

Ползи от електронна търговия

Пазаруване чрез електронна търговия

Ако имате реален магазин, често сте ограничени от мястото, което можете да обслужвате. Сайтът за електронна търговия няма ограничения за това, което можете да постигнете. За разлика от традиционния бизнес, онлайн магазинът означава, че малките предприятия могат да доставят своите продукти по целия свят. Освен това управлението на бизнеса често е по-евтино, тъй като не е необходимо да плащате за физическо помещение, в което да разположите магазина си.

Благодарение на онлайн средата е възможно да имате работно време 24 часа в денонощието, всеки ден от годината. Това може да даде на компанията предимство пред нейните конкуренти, тъй като клиентите ще могат да ги намират и да имат достъп до тях без проблеми, по всяко време. Дружеството може значително да намали разходите си, например за производство, персонал или администрация. Електронната търговия е по-удобна и за много клиенти, тъй като им позволява да намерят оферти и по-ниски цени, както и да спестят време и пътуване.

Правни разпоредби за електронна търговия

Електронната търговия се развива бързо и предприятията се опитват да се адаптират към тези промени.

Преди да стартирате уеб сайт за електронна търговия, трябва да се уверите, че той отговаря на всички изисквания според Закона за електронната търговия. Ако уеб сайтът ви вече е активен в интернет, е важно да го прегледате и преработите, за да се уверите, че отговаря на всички правила и разпоредби.

В днешния бързо развиващ се пейзаж на електронната търговия е от решаващо значение да се разберат данъчните последици от онлайн продажбите, особено тези, извършвани чрез електронни платформи. Глобализацията и технологичният напредък доведоха до революция в начина, по който купуваме и продаваме стоки. Затова е важно да познаваме законовите изисвания за електронен магазин.

За фирмите, които се занимават с онлайн продажба на стоки, е важно да разгледат разпоредбите за ДДС (данък върху добавената стойност) и да разберат правилата, които регулират определянето на мястото на доставка. Тези правила могат да варират в зависимост от това дали вашите продажби се считат за вътрешни или трансгранични и дали се квалифицират като дистанционни продажби. Мястото на доставка оказва пряко въздействие върху данъчните задължения и изискванията за регистрация.

Освен това е наложително да се прави разграничение между облагаеми и необлагаеми сделки и да се гарантира спазването на изискванията на местните данъчни органи. В много юрисдикции предприятията, които достигат определен праг на оборота, трябва да се регистрират по ДДС, докато по-малките операции могат да се ползват от освобождаване.

Като за финал

Всяка компания трябва да се възползва от възможностите на интернет, за да увеличи продажбите си. Дигиталното присъствие, независимо дали става въпрос за електронна търговия или корпоративен уеб сайт, открива множество възможности за увеличаване на продажбите.

Дайте Оценка

0 / 5 Оценка 5 Гласували 218

Вашата оценка:

Andreyana Kulina
Andreyana Kulina

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *